Nei, det sitter ikke bare i hodet ditt!

På mange måter skjønner jeg hvorfor mange syntes det er vanskelig å ta psykiske lidelser seriøst. Jeg kan forstå hvorfor folk kommer med dumme svar og løsninger til en som virkelig sliter. 

Det er absolutt ikke riktig. Men jeg forstår det.

Hvorfor henger vi så langt bak i forskning? Hvorfor har vi FORTSATT så få svar? 
Hvorfor er det så vanskelig å få GOD hjelp?

Går man til lege med knukket fot får man hjelp og man får svar på hvor lang tid det vil ta å heale og hva du kan og ikke kan gjøre med foten i mellomtiden. Ganske konkret. 
Dette går ikke når det er psykisk helse det er snakk om. Nettopp fordi folk er forskjellig, takler ting på forskjellige måter og har forskjellige bakgrunner til hvorfor de sliter. 

Noen sliter og går til psykolog og føler at dette virker. Men kanskje de som føler mest hjelp egentlig bare trengte noen å prate med. En å lufte problemene sine til. De trengte bare en som lyttet og fortalte de litt om hva f.eks “depresjon” virkelig er. For noen kan dette være nok. 
Og her har vi på mange måter en system som fungerer. For de som bare trenger slike ting fra en psykolog kan mange få god hjelp, om psykologen er en god match. 

Men for resten er ofte den eneste løsningen de blir presentert altså piller. 
Antidepressiva som blir skrevet ut i bøtter og spann til tross for at du kanskje ikke er depressiv men sliter med angst problematikk eller andre ting. 

Å ta en antidepressiva for angst kan være som å ta en smertestillende for vondt i foten (for de antidepressiva faktisk viser noe effekt for i det hele tatt). Smerter er der, problemet er der…du kan bare ikke føle det like mye lenger. Og for mange har det også stikk motsatt effekt. Problemet blir forverret og gjerne flere problemer dukker opp. 

Å drive å skrive ut antidepressiva som om det var sukkerdrops er altså ikke løsningen. 
Men å kanskje finne svarene på problemet heller er en bedre løsning. Kanskje det ikke ligger i hodet, kanskje det ligger i kroppen. 
Kanskje det er tarmsystemet eller kanskje det er andre ting. 
Tarmsystemet er ofte nå i nyere tid blitt koblet sammen med psykiske plager. Det er ofte vist sammenheng mellom mennesker som har f.eks angst som også sliter med mat intoleranse eller irritabel tarm. 

Men man får ikke svar om man ikke stiller spørsmålet!

F.eks vanncyster er noe som er ganske vanlig hos kvinner (på f.eks eggstokkene), selvom mange gjerne ikke vet om at de har det. Det er generelt ufarlig, men kan oppstå problemer om cystene blir for store. 
Forskning sier her at dette kan være enda en ting man kan koble sammen med psykiske lidelser. Vanncyster er altså linket opp mot bipolar lidelse, adhd, autisme og kraftig angst. 

Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere kroppslige undersøkelser blir gjort i sammenheng med psykisk lidelse. Og da mener jeg ikke bare i sammenheng med forskning. Men på hver og en som sliter over lengre tid. 
Og hvorfor blir selv da sjeldent de rette tingene undersøkt? 

Vi kaller det psykisk helse men…
Nei, det sitter ikke BARE i hodet ditt. 

 

Licensed from: Wokandapix pixabay.com

#psykiskhelse #mentalhealth #ikkebarepsykisk #kropp 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg