Verdensdagen for psykisk helse!

I dag er verdens dagen for psykisk helse og temaet i år er “Gi tid”.
Årets kampanje har som mål og oppfordre oss alle til å gjøre ting som er godt for psyken. Være oppmerksomme og tilstedet.

Personlig har jeg slitt med psyken nå i flere år, og det er noe som er blitt ekstremt vanlig. Selvfølgelig alle har baggasje og alle vil oppleve nedturer og tunge dager. Alle vil oppleve angst og alle kan føle seg nedfor.
Det er noe annet når det blir en lidelse. En angst lidelse f.eks har du ikke før du har et angst problem som påvirket hverdagen din i stor grad og vedvarer over lengre tid.

Det er noe jeg syntes er viktig å skille. Angst og angstlidelse. Å være nedfor og ha en depresjon.

I bunn og grunn er angst en helt naturlig følelse å føle på. Det er meningen at angsten skal være der, den har holdt oss i livet. Forbereder oss på møte med en bjørn eller en bil som kommer alt for raskt mot deg. Et signal om å styre unna det som er farlig. Hadde ikke angsten vært der hadde vi ikke brydd oss i møte med en reel fare.
Problemet den dag i dag er at så mange nå opplever angst i helt ufarlige situasjoner. I situasjoner som egentlig er helt trygge.

Så hva har skjedd?

Personlig tror jeg at det er flere faktorer som spiller inn. Men mest av alt slik vi lever i samfunnet nå er utrolig dårlig for helsen våres. Vi styres av sosiale medier og er konstant gjømt bak en skjerm.
Mange har glemt hvordan det er å se noen i øynene mens man snakker sammen og skape ekte bånd med medmennesker. Mange opplever ikke at vennskap varer over mange år, men heller korte perioder før de så blir erstattet med en ny person.
Man henger ikke like ofte med venner i hverdagen. Man inviterer ikke seg selv hjem til folk midt i en ukedag og bare eksisterer sammen. Det må alltid være en event eller en fest.
Mange er singel mye lengre enn før, og starter ikke familie før senere.
Vi har skapt et veldig usunt samfunn som ikke er bra for noen av oss. Flere har blitt introverter og blir sliten av å være for lenge rundt et annet menneske.

Så jeg syntes at årets tema er perfekt.
Gi tiden til noen som trenger den. Vær sammen med noen og være tilstede. Vær oppmerksom.

Med andre ord. Legg fra deg mobilen/pcen og se noen i øynene.

Du kan lese mer om denne dagen HER

8 kommentarer

Siste innlegg